Coklat rangsang emosi gembira

“Coklat? eh tak naklah manis sangat, makan nanti gemuk”, itu ucapan biasa apabila ditawarkan coklat kepada mereka.

Hakikatnya apa saja manisan sekiranya dimakan berlebihan menyumbang kepada masalah berat badan berlebihan atau obesiti.

Bagaimanapun, pakar kimia dari Jerman, Justus Von Liebig mengesahkan coklat adalah makanan sempurna, di sebalik rasanya yang enak, kaya nutrisi tambahan yang memulihkan tenaga.

Amalan memakan coklat juga baik kerana dapat merembeskan hormon endorfin ke dalam otak yang merangsang emosi gembira, sekali gus mengatasi masalah kemurungan secara semula jadi.

Coklat pahit yang berwarna hitam antara yang terbaik kerana belum dicampur zat tambahan lain. Sekeping coklat pahit mempunyai 70 hingga 85 peratus koko, mengandungi 11 gram serat, 67 peratus zat besi, 58 peratus magnesium, 98 peratus mangan, kalium dan fosforus.

Lebih menarik apabila di dalamnya terkandung lemak tidak tepu baik untuk kesihatan. Coklat pahit kaya dengan antioksidan seperti polifenol, flayanol dan catechin, baik untuk kesihatan selain melindungi sel tubuh daripada radikal bebas.

Kandungan flayanol dalam coklat pahit berupaya merangsang endothelium yang digunakan untuk menghasilkan nitrik oksida yang berupaya melambatkan proses penuaan selain merendahkan tekanan dan melancarkan aliran darah.

Kesan kebaikan pengambilan coklat dalam menu harian, Harriston muncul sebagai pengeluar pertama di Asia memasarkan coklat keempat dunia, iaitu coklat ruby.

Coklat Ruby putih ditemui kira-kira 80 tahun lalu sebelum coklat gelap dan susu.

Sekali pandang, coklat Ruby seperti dicampur pewarna merah jambu atau perisa strawberi. Hakikatnya warna rubi itu terhasil daripada kekacang koko Ruby tanpa sebarang perisa atau pewarna tambahan.

Pengarah Eksekutifnya Harriston, Queenie Teng, berkata pihaknya bekerjasama dengan syarikat pengeluar coklat terkemuka dunia, Barry Callebaut untuk memasarkan manisan ini.

“Kami percaya keunikan rasa coklat Ruby memenuhi keinginan peminat manisan, khususnya pelanggan wanita. Jika sebelum ini kita agak stereotaip dengan pilihan coklat sedia ada, kekal dengan rasa manis dan susu, kini ada variasi rasa beri daripada biji koko asli.

“Coklat ini lebih menarik dan disukai wanita kerana rasa dan warnanya unik selain tinggi kandungan nutrisi.

“Malah mengeratkan hubungan kasih sayang antara pasangan atau keluarga dengan menikmatinya bersama-sama ,” katanya.

Kredit : Rozdan Mazalan, https://www.bharian.com.my/hujung-minggu/lain-lain/2018/09/471594/coklat-rangsang-emosi-gembira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *