10 Fakta Pelik Dan Menarik Mengenai Coklat

Semua orang dalam dunia ini sukakan coklat, tidak kira tua ataupun muda. Coklat diperbuat daripada biji yang diperolehi daripada pokok koko. Biji ini amat pahit, jadi pepejal koko dan lemak koko itu bagaikan kandungan gula yang ditambah ke dalamnya, bersama-sama dengan beberapa bahan-bahan lain untuk membuat coklat yang boleh didapati untuk orang awam.

Terdapat tiga jenis coklat asas yang perlu korang tahu, iaitu Coklat Putih, Coklat Pahit dan Coklat Susu. Antara pilihan jenama yang digemari oleh rakyat Malaysia adalah seperti Cadbury, Toblerones, Ferrero Rocher dan pelbagai lagi.

Tetapi korang tahu tak ada cerita menarik mengenai coklat yang korang tak tahu? Jom admin kongsi sepuluh fakta pelik dan menarik mengenai produk biji koko ini.

1. Sungai coklat sebenarnya wujud

Ya betul, kita kembali ke tahun 1971, sungai coklat terkenal di dalam filem asal Willy Wonka & the Chocolate Factory yang membuatkan Augustus Gloop hampir lemas itu diperbuat daripada 15000 gelen air dicampur dengan coklat dan krim. Dengan kesemuanya adalah krim, sungai tersebut rosak dengan cepat dan pelakon mendedahkan ia meninggalkan bau yang amat dahsyat.

2. Coklat digunakan sebagai mata wang

Pada zaman Mayan biji koko digunakan sebagai mata wang kerana ia telah dianggap sebagai bernilai lebih daripada debu emas. Penanaman biji koko adalah terhad supaya nilai biji koko sebagai wang tidak akan turun.

3. Coklat putih bukan coklat yang sebenar

Ya, kita semua telah ditipu. Dalam usaha untuk diklasifikasikan sebagai coklat sebenar, produk yang mempunyai mengandungi pepejal koko atau koko likor. ‘coklat’ putih mengandungi mentega koko sebaliknya.

Ia dibenarkan untuk dipanggil sebagai coklat kerana peratus mentega koko EU 20, 14 peratus jumlah pepejal susu, 3.5 peratus lemak susu dan mempunyai tidak lebih daripada 55 peratus kandungan gula, dan korang boleh melabelkannya sebagai coklat putih.

4. Orang eropah gemarkan coklat

Menurut Pertubuhan Koko Antarabangsa, negara Eropah menyumbang kepada hampir separuh pengambilan coklat di dunia. Mereka menganggarkan Brit purata, Swiss, atau Jerman makan dalam lingkungan 11kg coklat setahun.

5. Thorntons membuat bar coklat terbesar di dunia

Untuk meraikan ulang tahun ke-100, sebuah syarikat membuat coklat antarabangsa, Thorntons telah membuat bar coklat terbesar di dunia dengan berat memecah rekod iaitu 5,792.50kg

Ahli kakitangan Thorntons, Paul Bell berkata, “Semua kakitangan diminta untuk datang dengan idea-idea bagaimana kita perlu meraikan hari jadi ke-100 kami dan kerana Harlie and the Chocolate Factory adalah filem kegemaran saya sebagai kanak-kanak, saya segera terfikir untuk satu babak dalam filem di mana bar coklat telah jatuh dan saya fikir -. “Ia akan menjadi hebat untuk melakukan sebaliknya dan membuat bar coklat terbesar di dunia.”

6. Biskut cip coklat adalah satu kemalangan

Pada tahun 1930, Ruth Wakefield sedar bahwa dia telah kekurangan bekalan coklat dan daripada kepingan coklat Nestle ia mencampurkannya ke dalam adunan biskut beliau, dia mengharapkan coklat untuk diserap dan menjadikan ia biskut coklat. Sebaliknya, dia secara tidak sengaja membuat biskut cip coklat, dan kemudian menjual idea tersebut kepada Nestle sebagai balasan untuk bekalan hayat coklat.

7. Kerepek yang dicelup dalam coklat adalah wujud

Untuk masa yang terhad sahaja, Lay telah mengeluarkan satu produk kerepek yang dicelup dalam lapisan susu yang dijual Amerika. The Calgary Herald berkata kerepek mempunyai “gabungan manis-manis, bersama-sama dengan tekstur daripada coklat cair panas dan cip rangup.”

8. Korang boleh mati kalau makan terlalu banyak coklat

Coklat mengandungi tahap perangsang yang kuat yang dikenali sebagai ‘theobromine.’Keracunan teobromina boleh menyebabkan kegagalan jantung, sawan, kerosakan buah pinggang teruk dan dehidrasi.

Menelan theobromine yang banyak boleh membawa maut, korang hanya perlu makan kira-kira 22lb coklat atau 40 bar Milk Dairy.

9. Coklat korang mungkin mengandungi pepijat

Kebanyakan bar coklat mengandungi sekitar lapan bahagian serangga, tetapi ia masih disifatkan sebagai selamat untuk digunakan. Menurut U.S Food and Drug Administration, “kebanyakan makanan mempunyai pencemar semula jadi dalam mereka”, tetapi terdapat tahap yang disifatkan oleh FDA adalah selamat. Apa jua yang melebihi daripada 60 bahagian serangga per 100 gram coklat akan ditolak oleh FDA.”

10. Air coklat yang paling digemari

Minuman air coklat yang mengandungi gula nano iaitu rendah kalori, kaya dengan pelbagai bahan sunnah seperti kurma, madu dan barli. 

Artis pun ramai dah cuba minuman coklat ini. sedap diminum ketika panas mahupun sejuk dan yang paling penting, sekali minum, craving setiap hari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *